165

Προσκύνημα στην «Αρσαλή»

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 7 Μάιος, 2021 - 23:15

Αναβίωσε και φέτος την Πέμπτη της Διακαινησίμου, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, το έθιμο της προσκυνηματικής ανάβασης στο σπήλαιο της Αγίας Ιερουσαλήμ στην περιοχή της Υπάτης, μέσα στο όρος Οίτη.

     Από το βράδυ της Τετάρτης της Διακαινησίμου, περίπου 50 άνδρες, πρεσβύτεροι και νεώτεροι στην ηλικία, ανέβηκαν μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι, αναρριχώμενοι πολλές φορές και σε βραχώδη σημεία του όρους Οίτη, στον σπηλαιώδη Ναό- ασκητήριο, που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ιερουσαλήμ. Εκεί συναναστράφηκαν, διανυκτέρευσαν και με ζήλο ανέμεναν την επόμενη ημέρα την ανάβαση του ιερέα, που θα τελούσε, κατά την παράδοση, την Θεία Λειτουργία και θα ευλογούσε το προσκύνημα τους. 

    Έτσι λοιπόν την Πέμπτη από του Πάσχα ανέβηκε, με συνοδεία ιεροψαλτών, μέσα από το ίδιο ανηφορικό μονοπάτι, ως απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, ο ιεροκήρυκας και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης, Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, μέσα στο αρχαιοπρεπές θυσιαστήριο του σπηλαιώδους αυτού Ναού και κήρυξε μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, τονίζοντας δε πόσο ευλογημένοι είναι όσοι στέκονται σ' εκείνον τον ιερό χώρο, όπου ασκήτευσαν, προσευχήθηκαν αγιασμένες μορφές, αλλά και πόσο οφείλουμε όλοι μας να γίνουμε "αετοί του πνεύματος", ακολουθώντας το δικό τους πνευματικό παράδειγμα. 

     Το προσκύνημα στο σπήλαιο της Αγίας Ιερουσαλήμ, η ανάβαση στην Αρσαλή, όπως λέγεται στα μέρη της Υπάτης είναι ένα αρχαίο έθιμο, που κρατεί από τα βυζαντινά χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα στην ιστορία. Πραγματοποιούνταν ακόμη και στα δύσμοιρα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν παλαιές τοιχογραφίες αγίων και επιγραφές, ορισμένες εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου ανεβαίνουν αποκλειστικά άνδρες, μια παράδοση που κρατεί από τα χρόνια των οπλαρχηγών Κοντογιανναίων, που ανέβαιναν επάνω στο σπήλαιο με τους προύχοντες της περιοχής και τα παληκάρια τους.

      Όταν κατηφόριζαν οι "Αρσαλιώτες" από το προσκύνημα τους αντάμωναν στην τοποθεσία "Περιβόλια", όπου με πομπή πανηγυρική, με λάβαρα, τραγούδια και ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη εισέρχονταν στην Υπάτη, όπου τελούνταν αγιασμός από τον "Αρσαλιώτη" λειτουργό ιερέα στην πλατεία της πόλης! Κατόπιν ξεκινούσε το πανηγύρι με χορούς παραδοσιακούς, τραγούδια, γλέντι και τράπεζα. 

     Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, και τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τηρήθηκε μόνο το θρησκευτικό κομμάτι του εθίμου, όπου μετά την Θεία Λειτουργία οι "Αρσαλιώτες" συναντήθηκαν στην πλατεία της Υπάτης, όπου ολοκληρώθηκε το προσκύνημα με την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού. 

     Αποτελεί μια εμπειρία δυνατή, χαραγμένη στην καρδιά και την μνήμη όλων, ένα έθιμο ευλογημένο, που οφείλουμε να διατηρούμε για να κρατούμε ζωντανή την παράδοση, την ιστορία, την πίστη!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...