165

Πανηγύρισαν τα δύο ιστορικά Μοναστήρια της Παναγίας Αντινίτσης και Δαμάστας στη Φθιώτιδα

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 8 Σεπτέμβριος, 2015 - 07:30

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας και ιδιαίτερα στις δύο ιστορικές Μόνες της Δαμάστας και της Αντινίτσης.  

Πλήθος πιστών από την Φθιώτιδα και διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέκλισε τα δύο Μοναστήρια και συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν την παραμονή το βράδυ και την κυριώνυμη ημέρα.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Μονής Αντινίτσης.

Στην ομιλία του που έγινε στη μεγάλη αυλή της Μονής μετά την περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας και την αρτοκλασία αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της εορτής σταθείς στον στίχο του απολυτικίου «και λύσας την κατάραν, έδωκε την ευλογίαν» ετόνισε πως η Γέννηση της Θεοτόκου έλυσε την κατάρα και έφερε ευλογία και χαρά στον κόσμο. Η ευλογία είναι απαραίτητη για τη ζωή του ανθρώπου, χωρίς αυτή η ζωή γίνεται κόλαση. Ευχήθηκε τέλος σήμερα που η κατάρα άνευ προηγουμένου έχει εξαπλωθεί στον κόσμο να επικρατήσει η ευλογία του Θεού στη ζωή όλων.

Στο τέλος δε του Εσπερινού ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Πατέρων της Ιεράς Μονής, οι οποίοι φονεύθησαν κατά την ανατίναξη της Μονής και του παρακειμένου Σανατορίου, από τις κατοχικές δυνάμεις την Δευτέρα του Πάσχα του 1944 και τα λείψανά τους ευρίσκονται στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Καθολικού.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ. Παρέστησαν δε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο Πρόεδρος του χωριού Δαμάστα και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στην ομιλία ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη συμβολή της Παναγίας για τη σωτηρία κόσμου αλλά και στο ρόλο της Ιεράς Μονής Δαμάστας στη πορεία των αιώνων. Με συγκίνηση δε αναφέρθηκε ότι λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Ησαία Σαλώνων και ότι η Ιερά Μονή υπήρξε τόπος συγκεντρώσεως των αγωνιστών της Ρούμελης και του Αθανασίου Διάκου.

Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητήσουν την βοήθεια της Θεοτόκου γιατί η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.

Η πανηγυρική θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαγνητοσκοπήθηκε από τον Εκκλησιαστικό Τηλεοπτικό Σταθμό της Αδελφότητος Λυδία και θα μεταδοθεί την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 9.00π.μ. 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...