165

Ο Σεβασμιώτατος στην Πανήγυρη του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 16 Δεκέμβριος, 2021 - 22:30

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Ελευθερίου και τής μητρός του Ανθίας στον ομώνυμο Ι. Ναό τής οδού Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις Ιερές Ακολουθίες κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ . Συμεών, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο τού Ναού, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, τούς εφημερίους τού Ναού, π. Γεώργιο Καλπούντζο καί π. Σπυρίδωνα Βίτση, τον διάκονο π. Θωμά Μάντζιο και πολλούς κληρικούς τής Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όμορων Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία τού εορτασμού των αγίων. Χαρακτηριστικά είπε ότι εορτάζουμε τούς αγίους, για να εμπνευσθούμε από αυτούς.

Πολύ περισσότερο σέ εποχές κρίσεων, αμφισβητήσεων, ταραχής, εσωτερικών συγκρούσεων. Μέσα σέ τέτοιες εποχές είναι ανάγκη να μελετούμε τα μαρτύρια των αγίων τής Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο επίκαιρο τού μαρτυρίου τού Αγ. Ελευθερίου, επεσήμανε ότι σέ εποχές πού ελλοχεύουν τα άκρα ο Άγιος Ελευθέριος δίνει την δική του απάντηση.

Την ώρα πού υπόκειται στη χειρότερη αδικία, στον χειρότερο εξευτελισμό, εκείνη την στιγμή τού μαρτυρίου ζητά την συγχώρεση των βασανιστών του. Παραμένει ήρεμος, πράος, γαλήνιος και ευλογεί τούς εχθρούς του. Κι αυτό είναι το Ευαγγέλιο τού Χριστού.

Η αγάπη προς τούς εχθρούς. Το ίδιο πράττει η Εκκλησία τής σύνεσης και τής σεμνότητας, η Εκκλησία πού ξέρει να σέβεται την διαφορετική άποψη.

Και αυτή η στάση του Αγ. Ελευθερίου την ώρα τού μαρτυρίου του έκανε τούς στρατιώτες πού εκτελούσαν την εντολή του τυράννου να συγκινηθούν, να φιλοτιμηθούν και να γίνουν χριστιανοί. Το ίδιο συνέβη και στον έπαρχο Κορέμωνα.

Τέλος, αφού προσδιόρισε ως ακραίες στάσεις από την μία τον εφησυχασμό και από την άλλη τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία, έθεσε το ερώτημα:

Εμείς τί κάνουμε μπροστά στο μαρτύριο; Ποιόν δρόμο ακολουθούμε; Το δρόμο των άκρων ή τον δρόμο τής εμπιστοσύνης στην Εκκλησία μας Και κατέληξε: Αν διαλέγουμε τον δρόμο τής συγχώρεσης και τής εμπιστοσύνης, δεν θα κινδυνεύσουμε ποτέ να πέσουμε στα άκρα. Αλλά θα βαδίζουμε την οδό πού οδηγεί στην Βασιλεία τού Θεού.

Με το πέρας τής ομιλίας τού Σεβασμιωτάτου, ο Προϊστάμενος τού Ναού, π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, και οι συνεφημέριοί του δώρισαν στον Σεβασμιώτατο μία εικόνα αντίγραφο τής εφέστιας εικόνας τού Ναού, εικονίζουσα ολόσωμο τον Άγιο Ελευθέριο περιστοιχιζόμενο από απεικονίσεις των μαρτυρίων του.

Ο Σεβασμιώτατος ανταπέδωσε δωρίζοντας στον π. Θεμιστοκλή επιγονάτιο, το οποίο ο ίδιος φιλοτέχνησε και παριστά εν είδει ψηφιδωτού τον Χριστό παντοκράτορα .

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε Μικρό Απόδειπνο μετά χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και Μονολόγιστη Ευχή υπέρ καταπαύσεως τής πανδημίας.

Στην ορθρινή ακολουθία και την θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο τού Ναού, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, τούς εφημερίους και τον ιεροδιάκονο τού Ναού, π. Γεώργιο Καλπούντζο, π. Σπυρίδωνα Βίτση και π. Θωμά Μάντζιο, κληρικούς όμορων Ναών και κληρικούς και ιεροδιακόνους τής συνοδείας τού Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών.

Στην λαμπρά θεία Λειτουργία μετέσχε ο ευσεβής λαός με κατάνυξη και συγκίνηση.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στην επαναστατικότητα και αντισυμβατικότητα τού Ευαγγελίου και των αγίων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι λάθος να θεωρείται αναχρονιστικός, συντηρητικός και στατικός ο τρόπος ζωής πού προτείνει η Εκκλησία.

Οι άγιοι με την ζωή και την πολιτεία τους απέδειξαν ότι υπήρξαν κατ εξοχήν έκφραση τού αντισυστημικού, αντισυμβατικού και επαναστατικού.

Αναφερόμενος στον Άγιο Ελευθέριο τόνισε ότι είναι ένας κατ’ εξοχήν αντισυστημικός άγιος.

Ενώ θα μπορούσε να έχει καριέρα και να ζήσει εν ανέσει, εν τούτοις προτίμησε να εμπιστευθεί την ζωή του σέ έναν άγιο Επίσκοπο ακολουθώντας το ιερατικό στάδιο και εν τέλει να οδηγηθεί στο μαρτύριο.

Αλλά και η μητέρα του Ανθία υπερέβη την φύση της αντέχοντας να βλέπει το μαρτύριο τού υιού της και την ίδια στιγμή να δοξάζει τον Θεό.

Η όντως έκφραση αντίστασης σέ κάθε μορφή συντηρητισμού, τυραννίας και ανελευθερίας, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, η πραγματική επανάσταση είναι να αγαπάς και να συγχωρείς. Αυτή την επανάσταση επέλεξαν οι άγιοι και αυτή μάς διδάσκουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...