165

Ο Λήμνου Ιερόθεος στην Μονή της μετανοίας του

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 6 Αύγουστος, 2021 - 23:15

Με το βλέμμα στραμμένο στην δεινή δοκιμασία των πυρκαγιών  που διέρχεται η πατρίδα μας και εκατοντάδες συνάνθρωποι μας και με την παρουσία του ακρίτα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, εορτάσθηκε το διήμερο 5 & 6 Αυγούστου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

          Επίκεντρο του εορτασμού η Ιστορική  Ιερά Μονή Αγάθωνος, η οποία την ημέρα αυτή πανηγυρίζει την εύρεση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από τον Όσιο Αγάθωνα, τον και κτήτορα της Μονής.

          Τόσο στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε κατά την παράδοση στην έξω αυλή της Μονής, όσο και κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντος και συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο υποδέχθηκε με αδελφική αγάπη και σεβασμό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, όπου τον ξενάγησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ, στα γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών της Μητροπόλεως, στο «Αποθετήριο της Αγάπης», Logistic Center του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, στην Βιβλιοθήκη,  στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», στον Ξενώνα φιλοξενίας «Αγάπης Εστία»,  στο Αμφιθέατρο, στο Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως.

          Σε ολιγόλεπτη παρέμβαση – συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου  στο ζωντανό πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού, μεταξύ των άλλων εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών να επισκεφθεί την Μητρόπολη Φθιώτιδος και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Όποιος έρχεται κοντά στον Σεβασμιώτατο πραγματικά δεν χρειάζεται να μιλά, αλλά να διδάσκεται από τα έργα του, τα οποία είναι άξια θαυμασμού σε τόσο λίγο διάστημα και την πολλή του αγάπη. Είστε ιδιαίτερα ευλογημένοι και θα έλεγα και προνομιούχοι από τον Θεό, διότι έχετε Πατέρα και Ποιμενάρχη, που ξέρει να αγαπά όσο κανένας άλλος άνθρωπος στον κόσμο και αυτό είναι μια αλήθεια που ομολογείται σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο».

          Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος  κ. Ιερόθεος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος συνόδευε τον Άγιο Λήμνου στην διήμερη επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγγέλου Ανθόπουλου, του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, των Πατέρων της Μονής, άλλων Κληρικών και των Διακόνων.

Ο κ. Ιερόθεος με πολλή συγκίνηση ανέφερε ότι πριν 38 χρόνια στην Ιερά αύτη Μονή της Παναγίας Αγάθωνος εκάρη μοναχός υπό του αειμνήστου Καθηγουμένου, του φλογερού πατριώτου του Παπα - ανυπόμονου  Γέροντος Γερμανού  Δημάκου και ακολούθως έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, τον του Διακόνου υπό των σεπτών χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού, όπου επί μία τριετία διηκόνισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος.

          Τον κ. Ιερόθεο προσεφώνησε και καλωσόρισε στην λεβεντογέννα Ρούμελη ο κ. Συμεών υπογραμμίζοντας:

          «Η επίσκεψη του αδελφού μου  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιεροθέου στην Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει χαρακτήρα ιστορικό, πνευματικό και μυστηριακό. Σε αυτόν εδώ τον τόπο πριν 38 χρόνια ο Άγιος Λήμνου είπε το πρώτο ναι της καρδιάς του στον Χριστό. 

Η Λήμνος, ο Αϊ Στράτης και η Φθιώτιδα αποτελούν μία νοητή αγκαλιά. Σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε που επιστρέψατε στην Γαλιλαία σας σήμερα».

          Στο κήρυγμά του ο κ. Ιερόθεος ακολούθως αναφέρθηκε στην αξία της ανθρωπίνης φύσεως και στο βαθύτερο σωτηριολογικό μήνυμα που εκπέμπει η εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και συνάμα προεχείρισε Πνευματικό τον αδελφό της Μονής Ιερομόναχο π. Ιερεμία Ξαγάρα.

          Ανήμερα της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγάθωνος τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ έψαλλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στα σωτηριολογικά μηνύματα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο εορτασμός σκιάζεται φέτος, διότι οι συνάνθρωποι μας σε όλη την Ελλάδα βιώνουν τον δαίμονα της πύρινης λαίλαπας, ο οποίος έχει βαλθεί να καταστρέψει το δώρο του Θεού που είναι η κτίση.

Ο ανθρώπινος πόνος αυτές τις ημέρες, έχει κυριολεκτικά απλωθεί και ποτίσει την ψυχή μας. Συνάνθρωποί μας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή η πραγματικότητα μας λυπεί και αναπέμψαμε δεήσεις για εκείνους τους ανθρώπους,  οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν στην σκιά του θανάτου. Όμως εορταστικά και γεμάτη ελπίδα προβάλλει αυτή η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, μια σωτηριολογική Εορτή, που έχει σχέση και με την δική μας καθημερινότητα και εκπέμπει σωτηριολογικά μηνύματα.     

Η Μεταμόρφωση του ανθρωπίνου προσώπου είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον Σταυρό και ο Σταυρός με την Ανάσταση. Δεν μπορεί να υπάρξει Μεταμόρφωση χωρίς να υπάρχει Σταύρωση, δηλαδή άρση του Σταυρού μας, άρση του προβλήματός μας, το οποίο η πρόνοια του Θεού έθεσε στους ώμους μας για να το διαχειριστούμε και να βαδίσουμε τον δρόμο της αιωνιότητος.

          Η Εορτή της Μεταμορφώσεως είναι Εορτή Θεοφανείας, γεγονός εορτασμού από μέρους μας, αφού αντικρίζουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι το κατεξοχήν Πρόσωπο της Χαράς, δεν μπορεί να επικρατήσει καμία λύπη. Αυτή η Δεσποτική Εορτή προβάλλει ως η ελπίδα και η αποκατάσταση του σύμπαντος κόσμου. Μεταμόρφωση είναι αλλαγή ζωής. Όσο ο άνθρωπος ευθυγραμμίζει το θέλημα του με το θέλημα του Θεού, όπως λέει η σωτηριολογική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, τότε μετέχει στην δόξα του Θεού. Στον Σταυρό κρύβεται η δόξα και στην άρση η μετοχή στην αιωνιότητα του Θεού και στον δοξασμό του ανθρώπου», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος.  

          Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα,  εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.   

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...