165

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Λαμία

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τετάρτη, 25 Μάρτιος, 2015 - 08:30

«Εσπέρας και πρωί και μεσημβρίας…» κατά την Εορτή της 25ης Μαρτίου του 2015 και την Επέτειο της Επαναστάσεως του 1821, δοξάστηκε και υμνήθηκε ο Τριαδικός Θεός μας και η Κυρία Θεοτόκος στην Ιστορική Πόλη της Λαμίας, στην πρωτεύουσα της λεβεντογέννας Ρούμελης, και σε όλη  την Ιερά Μητρόπολη της Φθιώτιδος.

Πάντοτε, κάθε χρόνο, ιδιαίτερα όμως φέτος, «εις πείσμα όλων των εχθρών Πίστεως και Πατρίδος», ο εορταζόμενος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πλημμύρισε από πιστούς και νέα παιδιά. Κλήρος και λαός, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, στρατιωτικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες, όλοι παρόντες στο προσκλητήριο της Μεγάλης Αυτής Ημέρας και διπλής Γιορτής, έχοντας εν μέσω αυτών την λαοφίλητη Εικόνα της Παναγίας Της Ευαγγελιστρίας από τη Μαλεσίνα.

Τίμησαν και δόξασαν τον Θεόν όλοι, «τον ποιούντα μεγάλα και θαυμαστά» στο Γένος μας από παλιά μέχρι σήμερα και δόξασαν την Μητέρα του Χριστού, που με την πίστη και την ταπεινοφροσύνη της μας έφερε τον Σωτήρα Χριστό και έγινε «η κλίμαξ η επουράνιος δι΄ ης κατέβη ο Θεός και η γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης εις ουρανόν».

Ιδιαίτερα τιμητική και ευλογημένη για την Πόλη μας και Μητρόπολή μας ήταν και η παρουσία δύο εκλεκτών Αρχιερέων, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Πράγας και Χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρου, διαπρεπούς και ελληνομαθούς θεολόγου, ο οποίος χοροστάτησε, απλά και ταπεινά, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου Ημέρας, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βερενίκης [Πατριαρχείο Αλεξανδρείας] του από Τιθορέας καταγομένου, αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Και στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, εξήρε την παρουσία και συμμετοχή και των δύο Αρχιερέων, ιδιαιτέρως όμως μίλησε για τον Μακαριωτατο Αρχιεπίσκοπο,  ο οποίος σπούδασε στην Αθήνα και διέμεινε στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, όταν Διευθυντής ήταν τότε ο Επίσκοπός μας κ. Νικόλαος ως Αρχιμανδρίτης.

Ο Άγιος Φθιώτιδος μίλησε για την αγάπη του κ. Χριστοφόρου προς την Ελλάδα, αλλά και προς τους Έλληνες της Τσεχίας, με τους οποίους είχε αναπτύξει ποιμαντικές και εκκλησιαστικές σχέσεις και τον θεωρούσαν ως ένα δικό τους άνθρωπο.

 Ανταπαντώντας και ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη  μας ο Μακαριώτατος θυμήθηκε και αυτός τα φοιτητικά του χρόνια και με πολύ ταπεινά λόγια και απλά νοήματα μίλησε στον μεν Εσπερινό περί της Αρετής της Αγάπης και ότι αυτή η ωραία λέξη, αλλά  και όλες οι άλλες ωραίες λέξεις για νάχουν αξία πρέπει να προέρχονται από την καρδιά μας.

Ο Μακαριώτατος, επίσης, αφού ευχαρίστησε διά πολλών τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος, είπε ότι σήμερα έχουμε όχι μόνο διπλή, αλλά τριπλή γιορτή, διότι και Αυτός ο Ίδιος ανήμερα του Ευαγγελισμού ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχοσλοβακίας και παρέμεινε στο θρόνο του για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Πάντοτε τέτοια μέρα δοξάζει και ευχαριστεί το Θεό για τα δώρα Του και έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι και να μη είμαστε αχάριστοι.

Ένα μάλιστα από τα δώρα του Θεού είναι και το ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο έφεραν πρώτα στη Μοραβία - και μετά στα Βαλκάνια και τους άλλους Σλάβους - οι Θεσσαλονικείς Έλληνες Άγιοι Αδελφοί Μεθόδιος και Κύριλλος.

Στην κυριώνυμη ημέρα, στον μεν Όρθρο χοροστάτησε ο άγιος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος, στη δε θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος. Ο λαός πληροφορηθείς και για την παρουσία του όντως υψηλού προσκεκλημένου του Μητροπολίτου μας, από νωρίς κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό.

Λίγο πριν από την Επίσημη Δοξολογία και με την Παρουσία των Αρχών, εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, εκπροσώπου της Βουλής, βουλευτών και πολιτευτών, Προέδρων Συλλόγων και Ενώσεων, ως είθισται άλλωστε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος μίλησε για το ύψος και το εύσημο της Ημέρας, υπογράμμισε τα χαρίσματα και την προσωπική ιστορία του φιλοξενουμένου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοφόρου και καυτηρίασε την προσπάθεια μερικών «ψευτοκουλτουριάρηδων» στην Ελλάδα, που προσπαθούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της Επαναστάσεως του 1821 και να φαλκιδεύσουν με τα κομματικά τους κριτήρια το νόημα και το σκοπό της Εθνεγερσίας. Η υλιστική θεώρηση των πραγμάτων και της ελληνικής ιστορίας δεν είναι συμβατή με τα γεγονότα που εβίωσαν οι Έλληνες Αγωνιστές του ΄21 και τα λόγια τους, που  είναι καταλυτικά και αποστομωτικά, όπως αυτό γίνεται κατανοητό δια στόματος του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη: «όταν πήραμε τα όπλα είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος». Τούτο είναι το περιεχόμενο της Επαναστάσεως και δω σ΄ αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα, δεν αλλάζει ποτέ.

Μετά τη δοξολογία και τον λαμπρότατο Πανηγυρικό της Ημέρας, ακολούθησε λιτανεία με την αγία Εικόνα της Παναγίας Ευαγγελιστρίας «εν πομπή και παρατάξει» με τη συμμετοχή όλων , παρά την βροχή. Εψάλη Τρισάγιο στον τόπο της Θυσίας του Αθανασίου Διάκου και μετά Κατάθεση Στεφάνων στον Ανδριάντα του «Αητού της Ρούμελης» στην Πλατεία Διάκου.

Στις 12 ακριβώς ακολούθησε περιορισμένη Παρέλαση λόγω της κακοκαιρίας και την οποίαν παρακολούθησαν οι άγιοι Αρχιερείς  Μακαριώτατος κ. Χριστοφόρος, Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

 «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών, συ εί ο Θεός ημών ο ποιών θαυμάσια μόνος». Αυτόν τον ψαλμικό στίχο και ύμνο ως κατακλείδα της όλης Εορτής έψαλε κλήρος και λαός επιστρέφοντας στον Πανηγυριζόμενο Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας, από τις παραπάνω εκδηλώσεις, εκφράζοντας αυθόρμητα τον ενθουσιασμό του και την πίστη της καρδιάς του  σε μια εποχή ματαίων επιδόσεων και πολλών κινδύνων και φόβων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness