165

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου στην Ομβριακή 6.10.2012

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 6 Οκτώβριος, 2012 - 09:00 έως Κυριακή, 7 Οκτώβριος, 2012 - 08:45

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου στην Ομβριακή Δομοκού, όπου φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Οσίου.

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’  αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους της Ομβριακής.

Την κυριώνυμο ημέρα, παρουσία πολλών προσκυνητών τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το χωρίο της Ευαγγελικής περικοπής «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς». Αναφέρθηκε επίσης στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη καθώς και στο ιστορικό της αποκτήσεως της τιμίας Κάρας από τον τότε Ηγούμενο της Μονής Αρσένιο. Τέλος ευχήθηκε να είναι δυνατή σε όλους η παρουσία του Αγίου Ιωάννου και να προσεύχεται ο Όσιος αγρύπνως  υπέρ της Ιεράς Μονής η οποία τον φιλοξενεί ώστε να επανέλθει στην παλαιά της αίγλη και ακμή.

Το ιστορικό της απόκτησης της τιμίας Κάρας κατέγραψε στο βιβλίο του «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού» ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιούμας σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων της Ομβριακής: «Ο Αρσένιος, ηγούμενος της Μονής, πληροφορήθηκε πως ο Σουλτάνος, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης , θα περνούσε με λάφυρα, μεταξύ των οποίων η Κάρα του οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, από το δρόμο της Λαμίας –Δομοκού.

Τότε, καθώς το μοναστήρι ήταν ακμαίο, έψησε μερικά αρνιά και βγήκε στο δρόμο τον οποίο θα περνούσε ο Σουλτάνος. Στην τοποθεσία ‘’Καλαματαίικα’’ τον υποδέχτηκε και του ‘’έκανε το τραπέζι. ‘’ Κατόπιν του ζήτησε την Κάρα και αφού πλήρωσε γι’αυτή ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έκαναν και ένα συμβόλαιο αγοράς, ‘φιρμάνι’. Έκτοτε η Κάρα παρέμεινε στο μοναστήρι».

Για την επισημότερη τέλεση της εορτής του Οσίου στην Κωμόπολη της Ομβριακής, εκδόθηκε το έτος 2010 από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ακολουθία του Οσίου την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness