165

Κρήνης Κύριλλος: «Μακάριος αυτός που ζει την εμπειρία του Ευαγγελισμού»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 25 Μάρτιος, 2022 - 16:45

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

          Στον Πανηγυρικό Όρθρο και στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πανεπιστημιακός Διδάσκαλος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος και αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται στην αρχή της άνοιξης. Το μήνυμα της χαράς και της ευλεθερίας απευθύνεται σήμερα στον κόσμο. Η άνοιξη έρχεται και παρέρχεται αλλά το μήνυμα αυτό της χαράς και της ελευθερίας συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ζωής του μέχρι το τέλος, γιατί είναι αιώνιο, είναι απαράλλακτο. Εκείνος ο Οποίος μιλά και Εκείνος ο οποίος κοινωνεί με τον άνθρωπο είναι ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος.

          Τα ουράνια έρχονται να συναντήσουν τα επίγεια. Ο άνθρωπος ο διαλυμένος, ο χαμένος από τον εαυτό του, αυτός που δεν μπορεί να έχει κοινωνία με τον συνάνθρωπο και τον Θεό, τώρα μπορεί να επικοινωνήσει, γιατί ήρθε Αυτός, ο Κύριος μας, η μόνη αλήθεια του κόσμου, Αυτός που ανέβηκε στον Σταυρό, για να άρει την αμαρτία και τον θάνατο από τον κόσμο.

          Μιλά λοιπόν ο Θεός, αποκαλύπτει το Μυστήριο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι η φωνή του Θεού. Αυτός που κατασκεύασε τον κόσμο στέλνει το μήνυμα της απόλυτης ελευθερίας, γιατί η αληθινή ελευθερία είναι η ελευθερία της αγάπης του Θεού.

           Όταν ο άνθρωπος ξεστρατίζει, όταν ο άνθρωπος Τον ξεχνά και δεν θέλει να Τον γνωρίσει, το Έλεος Του μας καταδιώκει κάθε μέρα στην ζωή μας.

          Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος και να το προσεγγίσει με την λογική, δεν μπορεί και να το ειρωνεύεται.

          Μπορεί να είσαι άθεος, μπορεί να είσαι άπιστος, αλλά δεν μπορείς να ειρωνεύεσαι την πίστη των ανθρώπων. Όποτε ο Θεός θέλει, νικάται φύσεως τάξις. Αυτή η Βουλή του Θεού συνάντησε το πρόσωπο της Θεοτόκου. Η ελευθερία της Θεοτόκου είναι μετοχή στο Μυστήριο. Να μπορείς να κοιτάς τον συνάνθρωπο στο πρόσωπο. Η Παναγία ήξερε να ακούει και είναι πολύ σημαντικό πράγμα στον άνθρωπο να μπορεί να ακούει. Άκουσε τον Λόγο του Θεού και αυτόν τον Λόγο τον εφήρμοσε μέσα της.

          Ένα ακόμη στοιχείο της ελευθερίας της Θεοτόκου είναι ο πόνος, είναι η θυσία, γιατί αυτή η ελευθερία κόστισε στην Υπεραγία Θεοτόκο με αποκορύφωμα την Θυσία του Υιού της πάνω στον Σταυρό. Η ελευθερία έχει κόστος και ο κάθε αγώνας για ελευθερία ζητά θυσία, ζητά προσφορά».

          Κατακλείοντας τον λόγο του ο Άγιος Κρήνης ανέφερε:

          «Το μήνυμα του Ευαγγελισμού είναι αναλλοίωτο. Κανείς δεν μπορεί να το σβήσει. Η Εκκλησία ζει και στις κατακόμβες, γιατί η αλήθεια της είναι ο κενός τάφος, είναι ο τάφος του Εσταυρωμένου  και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Είναι μακάριος αυτός που μπορεί να ζει αυτή την εμπειρία της πίστης, την εμπειρία του Ευαγγελισμού, την εμπειρία της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο».

     Στην συνέχεια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την παρουσία του Υπουργού των Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και  Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ιωάννου Οικονόμου, των Βουλευτών Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα και κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην προσφώνηση του, ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπογραμμίζοντας:

    «Η Εορτή του Ευαγγελισμού έφερε όντως την άνοιξη, την άνοιξη του Χριστού, την άνοιξη της αγάπης του Θεού, την άνοιξη της Παναγίας, μια άνοιξη πνευματική και ευαγγελική, η οποία θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο, η οποία θα σταματήσει τα μίση, την ανοησία, θα σταματήσει όλα αυτά, τα οποία δυναμιτίζουν την ειρήνη, όλα αυτά που προσβάλλουν τους Ορθοδόξους, τους χριστιανούς, τους ανθρώπους. Το μήνυμα της Παναγίας είναι το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της συνδιαλλαγής, το μήνυμα του διαλόγου.

      Να γινόμαστε κάθε ημέρα της ζωής μας ευαγγελιστές της αγάπης, ευαγγελιστές της ειρήνης και της ελπίδος, ευαγγελιστές της νίκης. Να νικήσει η αγάπη τον πόλεμο, να νικήσει η ειρήνη και η ανθρωπιά τον πόλεμο, να νικήσει η καλοσύνη την κακία και να σταματήσει να χύνεται άδικα τόσο αθώο αίμα».

          Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας κ. Βασίλειος Μπουρογιάννης. 

          Ακολούθως και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού και των Φθιωτών Αγίων στους δρόμους της πόλεως, τελεταρχούντος του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου.

          Στο κενοτάφιο του Αετού της Ρούμελης, Αθανασίου Διάκου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια, στον Ανδριάντα του, στην ομώνυμη πλατεία Αθανασίου Διάκου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιωπή στην μνήμη όλων των ηρώων της πατρίδος και των μαρτύρων της πίστεως.

          Κατά την επιστροφή της Ιεράς Λιτανείας, στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους και υπογράμμισε με νόημα:

          «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλο αυτό τον λαό που πλημμύρισε σήμερα τους δρόμους της Λαμίας και τις πλατείες για να εκφράσει την πίστη του στην Παναγία. Αυτός ο λαός είναι λαός της ειρήνης, της αγάπης, της προόδου».

          Η Ιερά Λιτανεία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού και Μαέστρου κ. Δημητρίου Μαντά.

          Τέλος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι Άγιοι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο λαός καταχειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαιδεύσεως του τόπου, τους εκπροσώπους και τα μέλη των Συλλόγων, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας κατά την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. 

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness