165

Κοινές δράσεις Μητροπολίτου Φθιώτιδος και Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 6 Απρίλιος, 2021 - 21:30

Δράσεις από κοινού ανέπτυξαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και ο κ. Σπανός επισκέφθηκαν το Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας αρχικά και το Ραχούτειο Γηροκομείο Λαμίας στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δράσης στήριξης και αλληλεγγύης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος  σε συνεργασία με την «RM International LTD», διοργανωτή της έκθεσης τροφίμων και ποτών «EXPOTROF», και τη στήριξη της μη κερδοσκοπικής κίνησης «Wise Greece», με την προσφορά ενός τόνου τροφίμων στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας, καθώς και στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, στη Στυλίδα και στη Σπερχειάδα.

          Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός σε προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δήλωσε:

          «Είναι υπέροχο να ξεκινάς την ημέρα σου με μια κίνηση γεμάτη ελπίδα, όπως κάναμε σήμερα μαζί με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Κώστα Καραγιάννη.

           Σε συνεργασία με την «EXPOTROF» και με την στήριξη της μη κερδοσκοπικής κίνησης «Wise Greece» παραδίδουμε ένα τόνο τρόφιμα, με τα οποία στηρίζουμε τις ανάγκες του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας και των γηροκομείων Λαμίας, Στυλίδας και Σπερχειάδας.

           Αυτά τα πακέτα βοήθειας έχουν -πολύ εύστοχα- ονομαστεί: hope boxes. Γιατί πράγματι, γεμίζουν ελπίδα ανθρώπους, όπως η κ. Σταυρούλα Πελέκη, που πασχίζουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αγαθά για τους συνανθρώπους μας, που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

       Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνος Καραγιάννης επεσήμανε ότι, «με σεμνότητα και ταπεινότητα μοιράσαμε σήμερα τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που σηματοδοτούν δύο διαφορετικές γενιές. Τα νέα, μικρά κορίτσια που συμβολίζουν την ελπίδα για το αύριο, και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που συμβολίζουν την πείρα της ζωής. 

        «Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων αξιοποιώντας την κάθε ευκαιρία, τον κάθε διαθέσιμο πόρο έτσι ώστε οι κοινωνικοί αυτοματισμοί που αναπτύσσονται να αποτελέσουν μοχλό ανιδιοτελούς προσφοράς απέναντι στον συνάνθρωπό μας».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών για την δράση αυτή αλληλεγγύης και προσφοράς της Περιφέρειας  Στερελας Ελλάδος δήλωσε:

          «Θέλω να πω κατ’ αρχήν στους υπευθύνους της «EXPOTROF» και τους συνεργάτες τους γι’ αυτή την συνεργασία με την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος, με τον Περιφερειάρχη μας τον κ. Σπανό, που έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι είναι μια ευλογία που στα ηνία της Περιφέρειας έχουμε αυτό τον άνθρωπο, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, γιατί πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος, και όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύοντα και χτίζονται, αλλά και τον κ. Καραγιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη, που υλοποίησε την πρωτοβουλία.

              Θέλω να πω ότι σήμερα βρισκόμαστε -και το έχω πει και άλλη φορά- όχι σ’ ένα Ίδρυμα, ούτε σ’ ένα Ορφανοτροφείο. Αυτοί οι τίτλοι είναι νομικές επωνυμίες μόνο, οι οποίες είναι αναγκαίες. Βρισκόμαστε σ’ ένα σπίτι, το οποίο έχει μάνα. Και αυτή η μάνα είναι η κ. Σταυρούλα. Και όπως βλέπετε δεν είναι μόνο μάνα των ορφανών παιδιών, είναι και δική μας μάνα. Σε όλους έτσι μας φέρεται και αυτή την μητρότητα και την ζεστασιά τη νιώσαμε για μια ακόμη φορά κοντά της.

               Αυτό λέει πάρα πολλά, γιατί αυτό είναι και το παράδειγμα και το οποίο πρέπει να πάρουμε όλοι μας. Η Εκκλησία πρέπει να είναι Μάνα, η Πολιτεία πρέπει να είναι Μάνα για τους αδύνατους, για τους εμπερίστατους, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης οφείλει να είναι μια μάνα για τους αδύνατους και οφείλει να επιστρέφει μ’ αυτό τον τρόπο σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη αυτά που τους προσφέρει η ίδια η κοινωνία. Τότε μόνο και η οικονομία αποκτά ένα ανθρώπινο πρόσωπο και αποδεικνύει ότι υπάρχει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την αγορά. Είναι πολύ σημαντικό οι θεσμοί, τα συστήματα, η υγεία, η οικονομία, τα πάντα υπάρχουν για να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος αυτά.

              Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, διότι έχει συμπεριλάβει στην σημερινή αυτή όμορφη κίνηση και τα τρία Γηροκομεία της Μητροπόλεως μας, στην Λαμία, την Στυλίδα και στην Σπερχειάδα, τα οποία στην περίοδο της πανδημίας έχουν σταθεί σ’ ένα υποδειγματικό επίπεδο υγειονομικής και κοινωνικής διαχείρισης αυτής της δύσκολης καταστάσεως και τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας και στήριξης».

               Μετά την ολοκλήρωση αυτής της περιοδείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με συνεργάτες του από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Ψηφιακών Εφαρμογών της Ιεράς Μητροπόλεως επισκέφθηκαν τον κ. Σπανό στο γραφείο του στις εγκαταστάσεις του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στη Λαμία.

            Μία επίσκεψη ουσιαστική και παραγωγική, καθώς είχαν την ευκαιρία  μετά την αρχική συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος στη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία εκτέθηκαν οι προτεραιότητες και η στοχοθεσία της για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κωνσταντίνος Λέμας να ενημερώσουν δια ζώσης για:

● Τις προτεραιότητες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 - 2027.

● Τις προθεσμίες και τα προαπαιτούμενα για την ένταξη έργων και δράσεων στα κοινοτικά προγράμματα.

             Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους άξονες, στους οποίους μπορεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της η Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να υλοποιήσει δράσεις και έργα Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού κλπ.

                 Μετά το πέρας της εθιμοτυπικής και ενημερωτικής συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: 

          «Υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον ενημερώσαμε διεξοδικά για τα κοινοτικά προγράμματα και τις δυνατότητες περαιτέρω κοινών μας δράσεων και πρωτοβουλιών.

            Μετά την αποκατάσταση μιας διαχρονικής αδικίας και τη συνεπακόλουθη αύξηση των κονδυλίων για τη Στερεά Ελλάδα, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, προκειμένου να θέσουμε σωστές προτεραιότητες και να προετοιμαστούμε πλήρως για να στηρίξουμε όλα εκείνα τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

               Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η σημερινή θεσμική, αλλά και ενημερωτική μας συνάντηση με τον ιδιαίτερα δραστήριο και αγαπητό Ιεράρχη του τόπου μας, την ευλογία του οποίου επιζητούμε για την εκτέλεση των καθηκόντων μας, προς όφελος πάντα των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας».

               Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τόνισε:

            «Θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και ασκεί διοίκηση ο κ. Περιφερειάρχης. Πριν από λίγο καιρό λάβαμε ένα email στη Μητρόπολη, όπως και όλοι οι θεσμικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας. Μας ζητήθηκε η άποψή μας ενόψει του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, την απορρόφηση των κονδυλίων και την αποτύπωση των αναγκών.

               Δεν το κρύβω, ότι αυτή η κίνηση με ενθουσίασε, διότι είναι πολύ σημαντικό η κεντρική διοίκηση να ρωτάει, να συζητάει και να χαράζει στόχους και οράματα με διάλογο, συνεργασία και συναντίληψη. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση αυτή και το επόμενο βήμα το έκανε πάλι ο κ. Περιφερειάρχης.

                 Εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της ακροάσεως, που υπάρχει στο Άρθρο 20 του Συντάγματος, μας κάλεσε -μαζί με τους συνεργάτες μας- για να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας και να βρούμε κοινούς τόπους!

               Βρισκόμαστε στην αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας, την οποία έχει απλώσει ο κ. Περιφερειάρχης σε όλη την κοινωνία και σε όλους τους φορείς, ανεξαιρέτως προελεύσεως και πεδίου αρμοδιότητας. Αυτό και μόνο φανερώνει μια δημοκρατική διοίκηση, μια ανοικτή διακυβέρνηση και μια ευρύτατη και γρήγορη αντίληψη».

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness