165

Η Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και Χειροτονία Νέου αμίσθου Διακόνου

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 8 Σεπτέμβριος, 2016 - 00:00 έως 23:45

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την συμμετοχή χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών πανηγύρισαν οι δύο μεγάλες ιστορικές Ιερές Μονές της Ιεράς μας Μητροπόλεως,  Παναγίας Δαμάστας και Παναγίας Αντινίτσης την Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου Της Θεοτόκου.

            Αφ' εσπέρας Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την συμμετοχή πολλών ιερέων από την Ιερά Μητροπόλη μας και την παρουσία εκατοντάδων πιστών από όλη την Ελλάδα.

            Αμέσως μετά την αρτοκλασία η οποία τελέσθηκε στη μεγάλη αυλή της Μονής ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε στους πιστούς και αναφέρθηκε  στην εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία είναι η πρώτη του εκκλησιαστικού έτους. « Η Παναγία γεννήθηκε όπως κάθε άνθρωπος αλλά από ένα θαύμα, από υπερήλικες γονείς και στείρα μάνα. Τη στιγμή της γεννήσεώς της πλάθεται η παγκόσμια χαρά και η σωτηρία του ανθρώπου». Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ιεράς Μονής Δαμάστας στη πορεία των αιώνων και συνεχάρη την αδελφότητα για την άριστη κατάσταση του μοναστηριού και την πνευματική πρόοδο. Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητήσουν την βοήθεια της Θεοτόκου γιατί η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλουσία την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.

            Ανήμερα της Εορτής 8 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στην Ιστορική και Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία ενός ακόμα αμίσθου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας του π. Ανδρέου Κόλλια, ο οποίος είναι έγγαμος , απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, τέκνο του π. Ιωάννου Κόλλια και  κατάγεται από την Αθήνα.

            Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί  κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη μας και από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, συγγενείς και φίλοι του χειροτονούμενου και πλήθος  πιστών, παρά την συνεχή βροχή και την έντονη ομίχλη.

            Στην σύντομη προσφώνηση του,  ο Νέος Διάκονος με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στο γεγονός της χειροτονίας του και αναπόλησε τις στιγμές της γνωριμίας του με τον Σεβασμιώτατο στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης όντας μαθητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Επίσης  εξήρε το  ύψος του λειτουργήματος της ιεροσύνης μέσα στο σύγχρονο κόσμο και παρεκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται να φανεί αντάξιος της αποστολής του. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την στήριξη και  την αγάπη με την οποία τον περιβάλει, τον πατέρα του π. Ιωάννη και την οικογένεια του για την χριστιανική ανατροφή με την οποία ανδρώθηκε, τον πνευματικό του πατέρα καθώς και όλους εκείνους που συνετέλεσαν υποστηρικτές και αρωγοί στην απόφαση του αυτή.

            Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας στην αντιφώνησή του απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές προς τον χειροτονούμενο τονίσας μεταξύ άλλων: «Η  Ιερά μονή Παναγίας Αντινίτσης ζει σήμερα στιγμές χαράς και δόξας με την χειροτονία του νέου κληρικού. Η ιεροσύνη είναι σταυρός και μεγάλη ευθύνη και ο νέος διάκονος θα πρέπει να υπομένει τις δυσκολίες όπως ο Αγιος Νεκτάριος. Ευχηθείτε όπως ο Κύριος αναδεικνύει  εργάτες του αμπελώνος του  για να σας υπηρετούμε και έτσι να δοξάζουμε το όνομα του Θεού και της πατρίδος διότι στην επαρχία ο ιερέας κρατά ψηλά το λάβαρο της πατρίδος και τη σημαία της φιλοπατρίας. Ο π. Ανδρέας είναι ο 12 άμισθος κληρικός της Μητροπόλεως μας και η Ιερά Μητρόπολή μας παρά την αδιοριστία των Κληρικών από μέρους του Κράτους,  στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τους αμίσθους κληρικούς. Έχουμε χρέος απέναντι στην Πατρίδα και τους πιστούς να μην αφήσουμε καμία ενορία αποίμαντη».

            Η  χειροτονία τελέσθηκε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα και όλοι οι πιστοί βροντοφώναξαν το « Άξιος» στο νέο Διάκονο.

            Λίγο πριν την απόλυση ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους πλουσία την ευλογία της Θεοτόκου και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β'  για την  απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το ραδιοφωνικό  σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία μέσω του δορυφόρου ακούσθηκε παγκοσμίως.

            Ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους εορταστάς.

             Στις Ιερές ακολουθίες χθες και σήμερα  έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κυρίου Ανδρέα Ιωακείμ.

            Παρέστησαν δε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταικούρας, ο Αντιπερειφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος,  Διοικητές και εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας.

Φωτο imfth & Δημήτριος Ανάγνου

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness