165

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος ετίμησε με το ανώτατο παράσημό της, τον διοργανωτή του Συνεδρίου "Ιατρική και Εκκλησία" Καθηγητή Γ. Ανδρούτσο

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 1 Δεκέμβριος, 2013 - 10:00 έως Δευτέρα, 2 Δεκέμβριος, 2013 - 09:45

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Κουμπουριανών Αμφικλείας, στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και συμμετείχαν οι Σύνεδροι της διημερίδος «Ιατρική και Εκκλησία: μία σχέση 2.000 ετών».

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ και συμμετείχαν ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Κοσμάς Δοχειαρίτης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πόκιας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και ιερείς της περιοχής.   

Στο κήρυγμά του Ποιμενάρχης μας αναφερθείς στο θαύμα της θεραπείας του τυφλού υπογράμμισε την αξία της πίστεως για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρωπίνου προσώπου. Η πίστη είναι παράγων υγείας και η εν Χριστώ ζωή προσφέρει στον άνθρωπο δια των Μυστηρίων την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, η οποία αποβλέπει εις το συμφέρον και κατά την πρόνοια του Θεού εις την αποκατάσταση και της σωματικής υγείας. Και σήμερα η Εκκλησία βοηθείται από την ιατρική δια την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και η ιατρική πολύ υπολογίζει την επίδραση της Θείας Χάριτος στην βελτίωση της υγείας του ασθενούς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τους Συνέδρους και χαρακτήρισε την 1η Δεκεμβρίου ιστορική ημέρα για την Αμφίκλεια λόγω της πραγματοποιήσεως εκεί του Συνεδρίου. Ιδιαιτέρως συνεχάρη τον διοργανωτή, Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Γεώργιο Ανδρούτσο, ο οποίος προσέφερε πολλά εις την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Εις επιβράβευση δε της προσφοράς του, τον ετίμησε με το ανώτατο παράσημο, τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, με την ευχή να έχει πλουσία την ευλογία του Θεού στη ζωή και το έργο του.

Ο τιμηθείς Καθηγητής με πολύ συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο λέγοντας, ότι είναι η πιο μεγάλη τιμή που λαμβάνει στη ζωή του. Μεγάλη υπήρξε η ικανοποίηση του εκκλησιάσματος, το οποίο κατά την ώρα της παρασημοφορήσεως εφώναξε το Άξιος και χειροκροτούσε.

Στη συνέχεια στο παραπλεύρως του Ναού Πνευματικό Κέντρο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε καφέ και τοπικά γλυκίσματα. Εκεί και πάλι ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τους Συνέδρους εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες, που παρά την κακοκαιρία ήρθαν στην ιστορική πόλη της Αμφικλείας για το Συνέδριο και ετίμησαν τον τόπο και την Ιερά Μητρόπολη με την παρουσία τους. Κατά την ώρα του καφέ ο συγγραφέας, Καθηγητής και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης Δρ. Απόστολος Πάσχος εκφώνησε εις τιμήν του κ. Ανδρούτσου το ακόλουθο ποίημα:

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Είναι ο Ελληνορθόδοξος γηγενής,

πατρογονικής οικογενείας υιός ευγενής,

πατρώου πνεύματος αθλητής αληθείας,

της Τέχνης του Ιπποκράτους ευγονίας.

 

Άξιος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής,

αναφοράς Ελλήνων και αλλοδαπών ανελεκτικής

και των νεωτέρων ιατρών οδηγητής,

Ιστορίας πατρώας Ιατρικής αναγεννητής.

 

Δεν φείδεται κόπων και μόχθου,

ούτε του χρήματος άχθου,

ημέραν, νύκτα ανδρείως αναλίσκεται

εις μαθήματα, Συνέδρια, Ημερίδας ευρίσκεται.

 

και το πατρογονικόν φιλότιμον γεραίρει,

το Ελλήνων δαιμόνιον επιχαίρει,

την Ιστορίαν της Ιατρικής ανατρέφει,

Εαυτόν, γονείς, πατρίδα, Χριστόν διατρέφει

 

Είναι το πρότυπον πατρίδος δόξης,

Άχρι των ημερών αδόξης,

Άξιος ο Γεώργιος Ιωάννου Ανδρούτσος,

Χαράς, αγαλλιάσεως, καθολικής υγείας Άξιος.

 

Το Συνέδριο συνεχίστηκε στη μεγάλη αίθουσα του Δήμου μέχρι αργά το απόγευμα.  

Στη Θεία Λειτουργία και το Συνέδριο παρέστησαν ο Βουλευτής, τ. Πρύτανης και Καθηγητής Εγκλη­μα­το­λο­γίας κ. Ιωάννης Πανού­σης, οι Ακαδημαϊκοί Καθηγητές κ. Αντώ­νιος Κουνάδης και κ. Πάνος Λιγομενίδης, η Αντι­πρό­­εδρος του Συμβου­λίου της Επικρατείας κ. Ευδοξία Γαλανού, ο Επί­τι­μος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κωνστα­ντί­νος Μπακάλης, ο Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής ΙΚΑ Περιστερίου κ. Γεώργιος Μπεκιάρης, Πρυ­τάνεις Πανεπιστημίων, Πρό­εδροι Ιατρι­κών Σχολών, ογδόντα Κα­θη­γητές Ιατρικής Σχολής, πολλοί ιατροί, λό­γιοι και το σύνολο των αυτο­διοικητικών στελεχών της περιοχής με επικε­φαλής τον Δήμαρχο της Αμφικλείας, υφηγητή της Ιατρικής κ. Θεόδωρο Ντούρο.

 

    

 

Άλμπουμ φωτογραφιών: 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness