165

Η Μ. Παρασκευή στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Σάββατο, 1 Μάιος, 2021 - 16:45

Με αισθήματα δέους και ιερά κατάνυξη τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες της Μ. Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το πρωί της Μ. Παρασκευής χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων Λαμίας.

          Ακολούθως ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μ. Αρχιερατικό Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά. 

          Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών με συγκίνηση ανέφερε:

          «Μέσα στην πορεία των αιώνων, από την εποχή του Χριστού, από την εποχή και την ώρα που διαδραματίστηκαν αυτά τα γεγονότα - τα οποία ξαναζούμε και εμείς σήμερα- αλλά μέχρι και σήμερα, μέσα στους αιώνες, πολλοί άνθρωποι θέλησαν να σκοτώσουν τον Θεό, για να στήσουν έναν ανθρωπισμό, τάχατες, χωρίς Θεό. Θέλησαν να φονεύσουν τον Θεό, για να στήσουν τον υπεράνθρωπο. Νόμιζαν ότι ο Θεός είναι μια ιδεολογία αυτού του κόσμου, ότι ο Θεός της Αγάπης, είναι ένα σύστημα αυτού του κόσμου, ότι ο Θεός της θυσίας και της ειρήνης, είναι ένα μέγεθος φιλοσοφικό και κοινωνικό αυτού του κόσμου και κρίνοντας με τα μέτρα των συστημάτων, των ιδεολογιών, των ιδεοληψιών, των θεωρητικών φιλοσοφιών, κρίνοντας δηλαδή με τα μέτρα ενός βαθύτατου ατομοκεντρικού τρόπου προσέγγισης της ζωής, θέλησαν μέσα στο διάβα των αιώνων, πολλοί να φονεύσουν τον Θεό, για να ζήσει τάχατες ελεύθερος από τον Θεό ο άνθρωπος. 

          Θα το ζούμε πάντοτε αυτό, όσο θα υπάρχει η ιστορία. Αυτή είναι η τραγωδία του ανθρωπίνου προσώπου, να νομίζει ότι μπορεί να καταξιωθεί μέσα στην ζωή δίχως τον Θεό. 

          Μα ο Θεός που βρίσκεται τούτην την ώρα στον Τάφο, ο Θεός που τούτη την ώρα βρίσκεται στον Άδη, ο Θεός της Αγάπης και της Ειρήνης, ο δικός μας Θεός, ο μόνος Θεός, ο αληθινός Θεός, έρχεται και λέει και στον άνθρωπο εκείνης της εποχής και στον άνθρωπο όλων των αιώνων και στον άνθρωπο του σήμερα και στον άνθρωπο του αύριο, έρχεται και λέει στον κάθε άνθρωπο, από οποιαδήποτε αφετηρία και αν ξεκινά, για να φονεύσει τον Θεό και να τον εξαφανίσει, αν είναι δυνατό από την ζωή του κόσμου, έρχεται ο Θεός της Αγάπης και καταθέτει μέσα από τον Τάφο την κραυγή Του την ιλαρή και αγαπητική και λέει σε κάθε άνθρωπο: «Άνθρωπε του κόσμου τούτου, άνθρωπε της κάθε εποχής, δεν χρειάζεται να με φονεύσεις για να ζήσεις, γιατί πεθαίνω Εγώ Μόνος μου για σένα! Ανέβηκα Μόνος μου στον Σταυρό για σένα! Θυσιάζομαι εγώ για σένα! Δεν χρειάζεται εσύ να με θυσιάσεις! Ματώνω εγώ για σένα, πληγώνομαι εγώ για σένα, συκοφαντήθηκα εγώ για σένα, λοιδορήθηκα εγώ για σένα και πάντοτε αυτό θα πράττω! Γιατί σε αγαπώ, μας λέει ο Θεός, γιατί  σε αγαπώ και πεθαίνω για σένα! Ναι, για σένα άνθρωπε, ναι για να αναδειχθεί μέσα από τον Τάφο μου ο αληθινός ανθρωπισμός, να αναδειχθεί ο αληθινός άνθρωπος, ο πραγματικός άνθρωπος. 

          Όχι ο άνθρωπος του εγωισμού, όχι ο άνθρωπος της έπαρσης, όχι ο άνθρωπος της οίησης, όχι ο άνθρωπος της ισχύος, όχι ο άνθρωπος της δύναμης, όχι ο άνθρωπος της εξουσίας, όχι ο άνθρωπος της βίας, αλλά ο άνθρωπος της ειρήνης και της αγάπης και της καλοσύνης και της ευσπλαχνίας, ο αναστημένος άνθρωπος. Ναι, μέσα από τον Τάφο μου, λέει ο Χριστός, αναβλύζει Ζωή, μέσα από τον Τάφο μου, που Τάφος μου είναι η Αγία Τράπεζα, κάθε Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας είναι ο Τάφος μου. Σε αυτόν τον Τάφο, σε αυτό το Μνήμα, μπορείς να βρεις την Πηγή της Ζωής, την Πηγή της ανθρωπιάς, την Πηγή της καλοσύνης, την Πηγή της προόδου, την Πηγή της ειρήνης, την Πηγή της αγάπης.  Ταλαίπωρα παιδία μου, μας λέει ο Χριστός, παιδιά του σήμερα της μετά-μετανεωτερικότητας, παιδιά της κορωνοϊκής και μετακορωνοϊκής εποχής, παιδιά όλου του Κόσμου, καταλάβετε το∙ θέλετε να ζήσετε πραγματικά; Αντλήστε Ζωή από Εμένα, πάρτε Ζωή από Εμένα, πάρτε Ζωή από την Θυσία μου, πάρτε έμπνευση από την Αγάπη μου, πάρτε κουράγιο από τις Πληγές μου, πάρτε Δύναμη από την αδυναμία μου, αντλήστε Ελπίδα από τον Θάνατό μου! Ελάτε κοντά μου, προσκυνείστε τις Πληγές μου, προσκυνείστε το Μνημείο μου και δώστε Ζωή στην ζωή σας. Δώστε Ζωή σε νεκρούς και ζωντανούς, δώστε Ζωή στους αρρώστους που βρίσκονται στα νοσοκομεία, δώστε Δύναμη και κουράγιο στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που διακονούν και τούτη την ώρα- που εμείς είμαστε εδώ-που και τούτη την ώρα υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για να ζήσουν, που παλεύουν για να νικήσουν τον Θάνατο. 

          Πάρτε Δύναμη από Εμένα, λέει  ο Χριστός, και μοιράστε αυτή την Δύναμη και αυτή την Αγάπη σε όλον τον κόσμο. Κλείστε τα αυτιά σας, σε όσους θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται ο Θεός, κλείστε τα αυτιά σας σε όσους θα σας πουν ότι είναι επικίνδυνος ο Θεός, κλείστε τα αυτιά σας, σε όσους μπορεί να βλασφημήσουν και να τολμήσουν να πουν ότι ο Θεός ο ίδιος μπορεί να είναι πηγή ασθένειας ή πηγή πανδημίας. 

          Μα ο Θεός είναι η Ζωή και η Υγεία, η Αγάπη η αληθινή! Η Αγάπη που ξέρει να πεθαίνει και όχι να εξουσιάζει, η Αγάπη που ξέρει να ματώνει, η Αγάπη που σταυρώνεται, η Αγάπη που πεθαίνει και η Αγάπη που θα αναστηθεί!Αυτήν την Αγάπη πιστεύουμε, με Αυτήν θα νικήσουμε και την πανδημία και τα πάντα θα νικήσουμε αδερφοί μου, αμήν! Καλή Ανάσταση»!

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους Ιερούς Ναούς Αγίου Αθανασίου Στυλίδος, Αγίας Παρασκευής Σφαγείων, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας, Αγίας Βαρβάρας Λαμίας, Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας και Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας, όπου προσεκύνησε του Επιταφίους και ευχήθηκε πατρικώς στους Ιερείς και σε όλους τους συνεργάτες των Ενοριών Καλή Ανάσταση.

          Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο κ. Συμεών ανηφόρισε στο ορεινό και απομεμακρυσμένο χωριό Περιστέρι Υπάτης , όπου ετέλεσε τον Επιτάφιο θρήνο. 

          Στο χωριό αυτό, το οποίο στερείται Εφημερίου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο κ. Συμεών έγινε δεκτός από τους λίγους κατοίκους με ενθουσιασμό και συγκίνηση.

          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τον Επιτάφιο Θρήνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου

          Από τα προπύλαια του Ναού και επιστρέφοντας από την μικρά λιτανεία του Επιταφίου στην πλατεία Ελευθερίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:

          «Σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου και σας επαινώ, γιατί αυτό που ζήσαμε σήμερα, αποτελεί «σταθμό»  στην ιστορία αυτού του τόπου! Γιατί οι σπουδαίοι λαοί, κρίνονται από τέτοιες λεπτομέρειες, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Να είστε ευλογημένοι ! Ο Χριστός μας, που οδεύει για την Ανάστασή Του, να ευλογεί όλους σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας, τις καρδιές σας τις όμορφες. Και τούτες τις ώρες που κάποιοι αδερφοί μας, είτε από κορωνοϊό είτε από κάποια άλλη ασθένεια, δοκιμάζονται στο κρεβάτι του πόνου και κάποιοι -εκεί στο κρεβάτι του πόνου και πάλι και φέτος όπως πάντα -τους διακονούν, τους παρηγορούν, τους στηρίζουν, τους υπηρετούν. 

          Σε κάθε πονεμένο άνθρωπο, σε κάθε θλιμμένο άνθρωπο, σε κάθε πονεμένη μανούλα που έχει χάσει τα παιδιά της, σε κάθε άνθρωπο που έχει πένθος μέσα στο σπίτι του, σε κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει πόνο μέσα στην καρδιά του, στέλνω ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης. 

          Ο Χριστός θα νικήσει τον θάνατό, νικάει τον θάνατο! Την Ανάσταση δεν θα την γιορτάσουμε αύριο, θα την γιορτάζουμε από αύριο!  Από αύριο και κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Ένα μεγάλο λοιπόν ευχαριστώ, μια απέραντη ευλογία ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας. Ναι, ας είναι και με αυτές τις συνθήκες και εξομολογούμαι: Για μένα αυτό είναι το πρώτο Πάσχα στη Φθιώτιδα! 

          Το περσυνό ήταν το Πάσχα του «σφραγισμένου μνημείου»! «ἀποκεκύλισται ὁ λίθος· ἦν γὰρ μέγας σφόδρα.»! Τον διώχνει η αγάπη του Χριστού». 

          Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Π.Ε. Φθιώτιδος

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...