165

Η Ι. Μ. Φθιώτιδος τίμησε τον Ιεροκήρυκά της Άγιο Νεκτάριο

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Τρίτη, 9 Νοέμβριος, 2021 - 20:30

Τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος τα έτη 1892 -1893 διακόνησε  τον Άμβωνα τόσο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, όσο και των Εκκλησιών της πόλεως Λαμίας, του Ναού της Παναγίας Δεσποίνης, όπου και διέμενε πλησίον, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Θεοδώρων, στην οδό Εκκλησιών, καθώς και της ορεινής Φθιώτιδος τίμησε και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε τόσο στη Λοκρίδα όσο και στη Λαμία κομίζοντας και τεμάχιο   του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Επισκοπείο.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο παραθαλάσσιο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Ασπρονέρι Λοκρίδος, τόπο ανάπαυσης και ευλογίας για τους διερχομένους οδηγούς και ταξιδιώτες.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολύπαθο βίο του Αγίου Νεκταρίου και συγκεκριμένα στην συκοφαντία που υπέστη ο Άγιος και κατά την διάρκεια του επιγείου βίου αλλά και μετά την κοίμηση του.

          Ο Σεβασμιώτατος επίσης υπογράμμισε την υπομονή και την αγάπη, αρετές με τις οποίες ο Άγιος μπορούσε και διαχειριζόταν το συναίσθημα της συκοφαντίας, αρετές τις οποίες καλούμεθα να μιμηθούμε κι εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί. .

          Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο κ. Συμεών στον υπό ανέγερση περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Νεάπολη Λαμίας, παρουσία και μαθητών και μαθητριών από  το 5ο  Λύκειο Λαμίας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.  

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών έκανε μία αναδρομή στην πολύπαθη ζωή του Αγίου και στους σταθμούς της ζωής του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, του Αγίου της αγάπης, της συγγνώμης, της παιδείας, ενός Αγίου του μαρτυρίου.

          Από μικρό παιδί ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας σπουδαίος μαχητής της ζωής και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας και ιδιαίτερα για εσάς τα παιδιά μας .  

          Όσες δυσκολίες και αν έχουμε μπροστά μας, αν έχουμε οράματα, αν έχουμε ψηλά τον πήχη του βλέμματος μας, αξίζει να αγωνιζόμαστε και να μην απογοητευόμεθα, αλλά να κρατάμε την ελπίδα μας στον Θεό που μας αγαπά και μας έχει δώσει τόσες δυνάμεις μέσα μας.

          Πολλές φορές οι εξωτερικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα από τις εσωτερικές δυσκολίες από αυτές που έρχονται εκ των έσω,  από αυτούς που θεωρούμε, ότι είναι άνθρωποι δικοί σου και αυτό το πικρό ποτήρι που μπορεί να πιει κάποιος στη ζωή του, το ποτήρι της συκοφαντίας και του φθόνου, ο Άγιος το έπινε από μικρή ηλικία.  

          Άνθρωποι της Εκκλησίας, άνθρωποι δήθεν χριστιανοί,  ρασοφόροι αξιωματούχοι και χριστιανοί που θεωρούσαν ότι κατείχαν την αυθεντία της πίστεως συκοφαντούσαν νύκτα και ημέρα τον Άγιο Νεκτάριο.

          Ο Άγιος Νεκτάριος όμως ήταν άνθρωπος του διαλόγου, της ειρήνης».

          Συνεχίζοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Σε μια εποχή δύσκολη για την ζωή του,  μεταξύ του 1890 και του 1894 ο Άγιος Νεκτάριος ως Ιεροκήρυκας ήρθε  στον δικό μας τόπο και στην δική μας πατρίδα , στην δική μας Μητρόπολη, στην Φθιώτιδα.

        Αυτόν τον Άγιο τιμούμε σήμερα και έχουμε την ευλογία να έχουμε αυτόν εδώ το Ναό στην πόλη μας, που ανεγείρεται και προοδεύει, και έχουμε Ναό και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας του οποίου ήδη έχει ξεκινά η αποκατάστασή, και έχουμε και Παρεκκλήσια και Αγίες Τράπεζες αφιερωμένες στον Άγιο Νεκτάριο».

            Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

         «Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε ένας αληθινός δάσκαλος, όχι απλώς γιατί μπήκε στις αίθουσες διδασκαλίας,  αλλά γιατί ήταν δάσκαλος της ζωής και εύχομαι στα παιδιά μας αυτόν τον δάσκαλο να έχουν πάντα μπροστά τους. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε παιδιά στην ζωή σας, να έχετε αξιοπρέπεια, αρχοντιά και το κεφάλι ψηλά. Με το κεφάλι πάντοτε ψηλά, ποτέ χαμηλά. Με το κεφάλι ψηλά προχωρούμε μπροστά στη ζωή, με το κεφάλι ψηλά οφείλουμε ως κοινωνία να πορευόμαστε, με το κεφάλι ψηλά για να κερδίσουμε το μέλλον».

        Ο Σεβασμιώτατος εκόμισε το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου στον υπό αποκατάσταση Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου τέλεσε Αρχιερατική Δέηση υπέρ υγείας των ασθενών του Νοσοκομείου, καθώς και υπέρ ενισχύσεως του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, του Διοικητού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς και Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Διοικητού του Νοσοκομείου κ. Ανδρέα Κολοκυθά,  καθώς και άλλων τοπικών θεσμικών αρχών, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

      Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού και ενημέρωσε την κ. Υπουργό και τους φορείς ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η γεωτεχνική μελέτη του υπεδάφους του Ιερού Ναού και έπεται η επόμενη φάση του έργου με την ευχή σύντομα να είναι εφικτή η επαναλειτουργία του Ναού.

       Ο κ. Συμεών απηύθυνε για ακόμη μία φορά ένα μήνυμα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα τόσο της Φθιώτιδος, όσο της πατρίδος μας.

       Επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι προστάτης της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και εις εκ των εφόρων της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, πραγματοποίησε έκπληξη επισκεπτόμενος στην Εκκλησιαστική Σχολή, τους μαθητές και τους καθηγητές,  με τους οποίους είχε μία όμορφη και ουσιαστική επικοινωνία.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...