165

Η Εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Ι. Μ. Φθιώτιδος

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 26 Νοέμβριος, 2021 - 12:15

Σε όλα τα σημεία της Φθιώτιδος εορτάσθηκε με κατάνυξη η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης τόσο σε Ενοριακούς Ιερούς Ναούς όσο και σε Παρεκκλήσια και μοναστικά ναΐδρια.

         Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετέβη σε Ανατολική Φθιώτιδα και Λοκρίδα.

         Στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Αχινού στην Ανατολική Φθιώτιδα, ο Σεβασμιώτατος  κ. Συμεών αναφέρθηκε στο προσωνύμιο «Πάνσοφος», με το οποίο έχει στολίσει η Εκκλησία μας την Αγία Αικατερίνη, τόνισε χαρακτηριστικά:

          «Η Εκκλησία δεν φοβάται τον διάλογο. Η Αγία Αικατερίνη, μέσα από τον διάλογο, όχι μέσα από κραυγές, συνθήματα και κατάρες, κατάφερε και αποστόμωσε 150 ρήτορες της εποχής της και ματαίωσε τα άνομα σχέδιά τους.

          Η σοφία, η πραγματική βρίσκεται  στην Χάρη του Θεού. Η πραγματική σοφία έχει αγνότητα, είναι ειρηνική, μας διδάσκει ο Απόστολος Ιάκωβος. Ο σοφός δεν είναι αυστηρός με τους άλλους, σέβεται τον κάθε άνθρωπο, την κάθε ψυχή και ύπαρξη, είναι επιεικής. Ο πραγματικά σοφός διδάσκεται ακόμα και από ένα παιδί, από το κάθε τι και από τον κάθε ένα.

          Ο πραγματικά σοφός είναι ευπειθής, ο λόγος του πείθει τους ανθρώπους γιατί έχει βαρύτητα και σοβαρότητα ο λόγος του, αλλά και αγάπη.  Η σοφία, η αληθινή είναι «μεστή ελέους και καρπών αγαθών». Αυτή η σοφία έρχεται για να ευεργετήσει και είναι αδιάκριτος και ανυπόκριτος. Ο σοφός άνθρωπος δεν κάνει διακρίσεις, προσφέρει και προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως.

          Αυτό έπραξε η Αγία Αικατερίνη και αυτό μας προσφέρει  με την ζωή και το παράδειγμά της. Να αναζητήσουμε την πραγματική σοφία, την άνωθεν σοφία, την πραγματική σοφία, που λέγεται με μία λέξη αγάπη. Όταν αγαπάς και προσφέρεις αγάπη, τότε είσαι πραγματικά σοφός».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό και σεβάσμιο γέροντα Ιερέα, επί 45 έτη εφημέριο του χωριού Άνυδρο της Ανατολικής Φθιώτιδος  π. Ιωάννη Γεωργακόπουλο, μία πράξη αγάπης και σεβασμού της τοπικής Εκκλησίας, την οποία επισφράγισε το παρατεταμένο Άξιος των παρευρισκομένων.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος, υπογράμμισε την πραγματική ελευθερία που φέρνει ενώπιον μας η εορτή της Αγίας Αικατερίνης.

          «Έρχεται η Αγία Αικατερίνη με το παράδειγμα της ζωής της,  με την βιοτή της, με τα προσόντα που απέκτησε την εποχή εκείνη,  να μας διδάξει.

          Δεν την συγκινούσε τίποτα το κοσμικό. Της προσφέρθηκαν ανέσεις  στην ζωή της, όμως αυτή έψαχνε σχέσεις ουσίας και αλήθειας στη ζωή της. Ήξερε ότι η εξουσία και η δόξα κρύβουν πολύ ψέμα μέσα τους.

          Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από αληθινές σχέσεις. Πόσο ανάγκη έχουμε στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, να ξέρουμε ότι έχουμε δίπλα μας αληθινούς φίλους, αληθινά ανθρώπους δικούς μας. Η Αγία Αικατερίνη ήξερε ότι αυτή την σχέση και την αληθινή ζωή θα την εύρισκε μόνο κοντά στον Χριστό.

          Ζούμε σε μία εποχή εικονικής πραγματικότητας. Έρχεται η εποχή να μας πει ότι αυτός που έχει αξία είναι αυτός που κατέχει πολλά. Αλλάζει τα πάντα, ακόμη και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους που είναι δίπλα του, ακόμη και τους φίλους του.

          Σε μία δουλοκτητική εποχή, σε μία εποχή ανισότητας, η Αγία Αικατερίνη θέλησε να δείξει στους ανθρώπους τον δρόμο της αληθινής χειραφέτησης, τον δρόμο της αληθινής κοινωνίας, τον δρόμο των αληθινών σχέσεων. Είχε προσωπικότητα και αρχοντιά η Αγία. Ήταν αποφασισμένη στην ζωή της να επιλέξει τον δρόμο της αγάπης και όχι της συναλλαγής. Πόσες φορές εμείς οι άνθρωποι, μέσα στην περιπέτεια της ζωής,  δεν έχουμε επιλέξουμε τον δρόμο της συναλλαγής!

            «Με τον δρόμο που επέλεξα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη», μας λέει η Αγία Αικατερίνη, ακόμα και αν δεν την καταλαβαίνει κανείς», τόνισε ο κ. Συμεών απευθυνόμενος ιδιαίτερα σε μαθητές και μαθήτριες, που προσήλθαν να εκκλησιαστούν.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών το απόγευμα της εορτής τέλεσε την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Αγία Αικατερίνη στον λιθόκτιστο, ιστορικό Ναό της Αγίας στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως  «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

          Επίσης ο κ. Συμεών ευχήθηκε και στον  Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό, Καθηγούμενο της Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, για την Πανήγυρη τόσο της Μονής, όσο και του Ναού που ευρίσκεται στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών στην Τραγάνα Λοκρίδος.

          Την παραμονή της εορτής στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία για την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, η οποία είναι εις εκ των προστατών και εφόρων Αγίων της Σχολής.

          Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσε ο Διευθυντής Τύπου, Ραδιοφωνικού Σταθμού Μ.Μ.Ε. και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας,  Πρωτ. Π. Δημήτριος Ατματζίδης, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου προς τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι Ιερές Ακολουθίες, τόσο της παραμονής, όσο και ανήμερα της Εορτής της Αγίας Αικατερίνης μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ. Φθιώτιδος (89,4 fm) και μέσω διαδικτύου.

          Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και  Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης,   ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness