165

Το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 24 Ιούνιος, 2022 - 23:45

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάστησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου και Τιμίου Προδρόμου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, όπως αυτό σκιαγραφείται από τον διάλογο της μητέρας του Ελισσάβετ με την Παναγία μας και όπως αυτός αποτυπώνεται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας.

          Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Ο Πρόδρομος από έμβρυο, έχει συνείδηση του ποιος είναι και το εκφράζει μέσα από την μητέρα του την Ελισάβετ. Άλλος είναι ο Χριστός και άλλος είναι ο διάκονος του Χριστού. Άλλος είναι ο Χριστός και άλλος είναι ο υπηρέτης του Χριστού. Άλλος είναι ο Χριστός και άλλος είναι ο ιερέας, ο γέροντας, ο πνευματικός, ο υπηρέτης της χάριτος του Θεού. Αλίμονο αν ταυτίσει κανείς τον εαυτό του με τον Χριστό ή αν θελήσει οι άνθρωποι αντί να βλέπουν το πρόσωπο του Χριστού, να βλέπουν το δικό του πρόσωπο.

       Ο ιερέας δεν εισοδεύει μέσα στον κόσμο τα δικά του χαρίσματα και το δικό του πρόσωπο, αλλά εισοδεύει  τον Χριστό. Και αυτό είναι μία αναγκαιότητα και μία απάντηση στην αδυναμία πολλών ανθρώπων, να παραμερίζουν από την ζωή τους τον Χριστό και να ψάχνουν άλλους «Χριστούς» μέσα από θυματοποιούς γεροντάδες, δήθεν άγιους, ταχυδακτυλουργούς, μάγους, δήθεν αυθεντικούς εκφραστές της Ορθοδόξου Πίστεως, οι οποίοι έχουν άποψη για όλους και για όλα και λησμονούν τον Χριστό.

      Ο Τίμιος Πρόδρομος έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι καλούμαστε να βλέπουμε τον Χριστό. Κάθε ιερέας, σε κάθε Εκκλησία και ο πιο ταπεινός λευίτης, με ανθρώπινες αδυναμίες, φανερώνει τον Χριστό μέσα στον κόσμο. Η Χάρις του Χριστού ενεργεί και αναπληρώνει ελλείψεις αρκεί να έχουμε μετάνοια και φόβο Θεού. Ο Χριστός ενεργεί στα μυστήρια».

       Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

       «Υπάρχουν και σήμερα ανάμεσά μας άγιοι και όσιοι, οι οποίοι όμως δεν διαφημίζουν την αγιότητας τους».

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου του Προδρόμου στο ορεινό και ερημικό τον χειμώνα Παλαιοχώρι, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε κατάφυτο δάσος.

          Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο ως ευαγγελιστή χαράς από την στιγμή της συλλήψεως του έως και την κάθοδό του στον Άδη όπου ακόμη και εκεί υπήρξε «χαίρων» και «ευαγγελιζόμενος».

          Στις Ιερές Ακολουθίες και τις δύο ημέρες έψαλλε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας κ. Βασίλειος Χήρας, ενώ τόσο ο Εσπερινός, όσο και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

          Μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ.Λ Λαμίας κ. Γεώργιος Γιανίτσης, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, καθώς  εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness