165

Δύο Πατριαρχικοί Μητροπολίτες στην Υπάτη για τον εορτασμό των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 15 Ιούνιος, 2014 - 08:00 έως Δευτέρα, 16 Ιούνιος, 2014 - 07:45

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης κορυφώθηκαν οι Εκδηλώσεις επί τη επετείω των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Υπάτης την Κυριακή 15 Ιουνίου.

Στο ιερό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Νουβίας κ. Νάρκισσος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ενώ έψαλλαν δύο Βυζαντινοί χοροί υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ και του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Το θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελευθέρα βούληση των αγίων μαρτύρων οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάντα και θυσιάσθηκαν υπέρ Χριστού. Αυτή η ελευθερία και η απάρνηση των εγκοσμίων αγιάζει τον άνθρωπο. Η προσκόλληση εις τον κόσμο υποδουλώνει τον άνθρωπο στο πνεύμα του κόσμου που είναι εχθρικό προς το πνεύμα του θεού.

Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους καλωσόρισε στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης. Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο εξέφρασε τη χαρά του που παρίσταται Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου εις τον οποίο υπάγονταν η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Νέων Πατρών και ετόνισε την αφοσίωσή του και την αγάπη του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος προ ετών ετίμησε την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευλογητή επίσκεψή του και τα εγκαίνια του Γηροκομείου της, στην Στυλίδα.

Προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Νάρκισσο εξέφρασε τη χαρά του, που ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος διαπιστώνοντας τα  χαρίσματα και τις ικανότητες του τον εξέλεξε Μητροπολίτη Νουβίας και του εμπιστεύθηκε το ποίμνιο της περιοχής Σουδάν.

Αναφερόμενος στην επέτειο ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι δεν ενθυμούμεθα με κακία τα δεινοπαθήματα του Γένους μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, για να οικοδομούμεθα και να ενθυμούνται οι δήμιοι ότι το Ελληνικόν Γένος είναι Γένος ηρώων και πολλών θυσιών.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε με επαινετικούς λόγους στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ευχαριστώντας τον για την υποδοχή και την φιλοξενία αλλά κυρίως για την αγάπη και εμπιστοσύνη του προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την αφοσίωσή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τέλος εκάλεσε τον Ποιμενάρχη μας και όλους τους παρισταμένους να επισκεφθούν την Ιερά Σχολή της Χάλκης και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, η οποία αποκτά και πάλι την παλαιά της αίγλη και δόξα, έχοντας στο δυναμικό της 6 μοναχούς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας με τη σειρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στο πρόσωπο του οποίου από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του στην Ελλάδα βρήκε τον πατέρα, τον προστάτη, τον κηδεμόνα.

Εις ανάμνησιν της επισκέψεως ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στους δύο Μητροπολίτες Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ενώ ο Σεβασμιώτατος Προύσης προσέφερε στον Ποιμενάρχη μας και στον Σεβασμιώτατο Νουβίας το αναμνηστικό της Χειροτονίας του.      

Μετά την Θεία Λειτουργία εν πομπή Κλήρος, επίσημοι και λαός προπορευόμενων της φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, νέων με παραδοσιακές φορεσιές, των ιεροπαίδων με τα εξαπτέρυγα  και αγήματος του Στρατού μετέβησαν  στο ηρώο των πεσόντων και φονευθέντων Υπαταίων στους αγώνες του Έθνους το οποίο ευρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Η τελετή περιελάμβανε επίσης χαιρετισμούς από τους επισήμους και ομιλία από τον Υποστράτηγο ε.α. Δημήτριο Ζιώγα και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην πλατεία Αινιάνων της Υπάτης και το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα σε κατάστημα της περιοχής κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ετίμησε την Πρόεδρο του Συλλόγου «Αινιάνες» κα. Μαρία Λαϊνά με το μετάλλιο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των τοπικών φορέων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με επίσκεψη των Αρχιερέων στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό και την αδελφότητα και προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και το άφθαρτο σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness