165

40o Ιερατικό Συνέδριο αφιερωμένο στο Γάμο και την Οικογένεια

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ημερομηνία: 

Δευτέρα, 16 Νοέμβριος, 2015 - 08:45

Το 40ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  με επιτυχία στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της με γενικό θέμα το γάμο και την οικογένεια.

Του Συνεδρίου προηγήθηκε μεγάλο συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλαν βυζαντινοί χοροί υπό την διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Ανδρέα Ιωακείμ και του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης απευθυνόμενος προς τους Ιερείς εξέφρασε την χαρά του για την σύναξη όλων των Πρεσβυτέρων και ετόνισε ότι τώρα που η κοινωνία μας παραπαίει εμείς πρέπει να αγωνισθούμε, να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να δώσουμε την μαρτυρία της πίστεως, της αγάπης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αξίες που ο κόσμος καταπατεί.

 Αναφερθείς επίσης στην τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία επεσήμανε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της τρομοκρατίας είναι η προσευχή. Ο τρόμος στις ημέρες μας είναι αυξανόμενος και αν ο Θεός δεν σκεπάζει τη ζωή μας κανείς δεν μπορεί να μας σώσει.

Μετά την διανομή του αντιδώρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Βαρβάρας προσέφερε σε όλους πρωινό, μετά το οποίο οι Ιερείς κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο όπου άρχισε το Συνέδριο με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο και σύντομη προσφώνηση. Διευκρινίζοντας την επιλογή του θέματος περί γάμου και οικογένειας ο Σεβασμιώτατος έτονισε ότι η Εκκλησία δίνει μεγάλη σημασία στην Οικογένεια για την αναμόρφωση της κοινωνίας στην οποία πρώτιστο λόγο έχει η ιερατική οικογένεια. Αλλαγή και διόρθωση της κοινωνίας δεν επιτυγχάνεται χωρίς την θεμελίωση μιας χριστιανικής οικογένειας, για την οποία αξίζει κάθε κόπος και θυσία. Με το Συνέδριο αυτό θέλαμε να δώσουμε και ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η Εκκλησία μας με τρόπο σταθερό και αποτελεσματικό οικοδομεί το μέλλον της σημερινής κοινωνίας με αρραγή θεμέλια που είναι η χριστιανική οικογένεια.  

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν 4 εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Πανοσιολ.  Αρχιμανδρίτη π. Άνθιμο Νεραντζή, Γραμματέα  της Συνοδικής Επιτροπής Γάμου και Οικογένειας και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως μας με θέμα «Νέα νομοθετικά δεδομένα για το γάμο». Ο π. Άνθιμος αναφέρθηκε κυρίως στις ρυθμίσεις που προβλέπει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπως αυτό νομοθετήθηκε από την πολιτεία το 2008 αλλά και στο νέο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τις νέες ρυθμίσεις. Αναφέρθηκε επίσης στη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δίνει δυνατότητα σε άγαμες μητέρες να αποκτήσουν παιδί, δυνατότητα η οποία μπορεί να δώσει ευκαιρία και στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Τέλος έκανε παρατηρήσεις και παρουσίασε στατιστικές σχετικά με το θέμα του πολιτικού γάμου και των διαζυγίων.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος Δρ. Θελογίας και Γραμματέας της Μητροπόλεως μας αναφέρθηκε στην «Ποιμαντική του γάμου στην σύγχρονη οικογένεια» δίδοντας αδρές γραμμές για το περιεχόμενο της ποιμαντικής δράσεως των κληρικών στο σύγχρονο γίγνεσθαι, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίθεση που δέχεται ο θεσμός του γάμου και παράλληλα στην αξία της έντονης δραστηριότητος των ιερέων στο πλευρό των σύγχρονων νέων.

Ακολούθησε η εισήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρη, Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως μας ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Έκτρωση, το μεγάλο πρόβλημα της οικογένειας και της Ελλάδος».    

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Ιερολογ. Διάκονος π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη Θεολογία του Γάμου, όπως αυτή παρουσιάζεται  στην Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα ιερέων, απόψεις και θέσεις στα οποία απαντούσε ο Σεβασμιώτατος και οι εισηγητές και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Πριν την αναχώρηση των ιερέων δόθηκαν έγγραφα διοικητικής φύσεως και ο Σεβασμιώτατος τους ενημέρωσε για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...