165

Απαραίτητα Έγγραφα για την Έκδοση Άδειας Γάμου

Εκτυπώσιμη μορφή

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Γραφείο  Γάμων  &  Διαζυγίων

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ

Α) Πιστοποιητικό αγαμίας του άνδρα από την Ενορία του (Ενορία νοείται η μόνιμη κατοικία τα τελευταία 3 χρόνια).

Β) Αίτηση - πιστοποιητικό και έγγραφο προσδιορισμού επωνύμου τέκνων από την Ενορία της γυναίκας (απαιτείται η παρουσία και των δύο μελλόνυμφων).                                                       
Γ) Ηλεκτρονικό παράβολο 18ευρώ (κωδικός 401). Εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-παράβολο. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

Δ) Οπωσδήποτε οι μελλόνυμφοι όταν μεταβούν στις Ενορίες τους, απαιτείται να έχουν μαζί τους Βεβείωση Βαπτίσεως, την φωτοτυπία ταυτότητάς τους στις οποίες να αναγράφεται χειρόγραφα το Α.Φ.Μ. και το Α.Μ.Κ.Α. τους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης το οποίο να έχει εκδοθεί σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Ε) Στην Ενορία που θα τελεστεί ο γάμος θα συμπληρωθεί και η δήλωση τελέσεως του γάμου, αφού προηγουμένως έχει κατατεθεί εκεί η Άδεια Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων εις το Γραφείο Γάμων διά την έκδοση της αδείας πρέπει  να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 30 εργάσιμες ημέρες πριν την τέλεση του μυστήριου.

v  Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους θέλει να τελέσει το γάμο του εκτός της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος, χρειάζεται αυτοπροσώπως με την αστυνομική του ταυτότητα, από την Ενορία του, πιστοποιητικό αγαμίας, με 2 μάρτυρες (όχι Α` βαθμού συγγένεια) με τις αστυνομικές τους ταυτότητες και κατόπιν σφραγίδα από την Ιερά Μητρόπολη.

v  Αν η γυναίκα έχει Ενορία εκτός Ι.Μ.Φθιώτιδος, π.χ. Αθήνα και επιθυμεί να τελέσει το γάμο της σε Ενορία της Ι.Μ.Φθιώτιδος, τότε θα πάρει πιστοποιητικό αγαμίας με 2 μάρτυρες από την Ενορία της στην Αθήνα και θα τα καταθέσουν μαζί με το πιστοποιητικό αγαμίας του άνδρα και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, στην Ενορία της Ι.Μ.Φθιώτιδος που θα τελεστεί ο γάμος και μετά θα μεταβούν στο γραφείο γάμου για την έκδοση της Άδειας Γάμου.

v  Αν κάποιος από τους μελλόνυμφους δεν έχει την Ελληνική Υπηκοότητα, τότε χρειάζεται φωτοτυπία διαβατηρίου του, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό βάπτισης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο της χώρας του, επικυρωμένα από τις Αρχές εκεί που θα τα λάβει, καθώς και μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα από επίσημη Αρχή.

Υπεύθυνη Δήλωση του αρ. 8, Ν. 1599/1986, την οποία θα υπογράφει το ετερόδοξο μέλος και θα απευθύνεται προς τον εφημέριο, και θα δηλώνεται ότι: «τα τέκνα που θα γεννηθούν από τον Γάμο μετά του/της … θα βαπτισθούν και θα ανατραφούν κατά το Ανατολικό Ορθόδοξο Δόγμα».

v  Οι μελλόνυμφοι χρειάζεται προηγουμένως να επικοινωνήσουν με τις Ενορίες τους για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα και με τηλεφωνική επικοινωνία, να κλείσουν ραντεβού με το Γραφείο Γάμου, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και να εκδοθεί η τελική Άδεια Γάμου της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο γραφείο γάμου δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία και των δύο μελλόνυμφων για την έκδοση της Άδειας Γάμου.

v  Σε περίπτωση, που ζευγάρι επιθυμεί με το μυστήριο του Γάμου να τελεσθεί ταυτόχρονα και μυστήριο του βαπτίσματος, απαιτείται άδεια από τον Σεβασμιώτατο κατόπιν συνεννοήσεως με το Ιδιαίτερο Γραφείο (2231050551 εσωτ. 9).

v  Η Άδεια Γάμου δύναται να εκδοθεί τρεις μήνες προ της τελέσεως του μυστηρίου.

v  Ώρες κατάθεσης εγγράφων Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00.

Σημείωση: Όλα τα ως άνω δικαιολογητικά, πρέπει να είναι επικυ­ρω­μένα.                                                                

Προσοχή: Η  Άδεια Γάμου, θα πρέπει να κατατεθεί στο Γραφείο Γάμων από τον τελέσαντα το μυστήριο Ιερέα,  εντός 40 ημερών από την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου.            

               

               Υπεύθυνοι Γραφείου Γάμου:

Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Δ. Κυρίτσης

      Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Χρ. Σκαρμούτσος

                                                            Μεγ. Αλεξάνδρου  και Αγράφων – 35100 Λαμία

                                                      τηλ.: 2231050551 (εσωτ. 1)

                                                         Email: grafeiogamwn888@gmail.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...